Det har alltid funnits ett intresse för fotografering och bilder hos mig. När vi var små fotade pappa mycket på DIA men även på vanliga negativ. Han filmade också med kamera för dubbelåtta där filmen skulle vändas efter halva längden. Den projektor vi använde när vi skulle se på filmerna har jag kvar hemma men några kameror från denna tid finns tyvärr inte kvar.

I skolan på valde jag fotografering när det var dags för att bestämma sig för "fritt valt arbete". Även framkallning av bilderna ingick med mörkrum och alla vätskor. Har ett minne av att den första vätskan bilderna skulle ligga i hade en stark doft och att det kunde bli en saltavlagring på kanterna på behållaren. Pappa hade ett mörkrum på jobbet där vi kunde hålla till. Då blev det framkallning av en del svartvita bilder han hade tagit på mig och mina bröder, mamma och mormor, barnkalas, släktingar.

I mer modern tid har jag fotograferat i kanske fem år. Jag köpte en kamera till min dotter som jag lånade ibland. Det blev en Canon 1100 D tror jag den hette med ett normalzoom objektiv till. Den fick bland annat följa med till NewYork 2014 där det blev en del bilder. I NewYork köpte jag en Canon 70d som jag har använt fram till i hösten 2019 då jag gick över till Olympus. 

Jag försöker utveckla mig hela tiden med målet är att hitta ett personligt bildspråk. Jag är inte riktig där än och känner att det behövs mer tid för fotograferande, se på andras bilder, lära mig ny teknik och inte minst fundera på vad det är jag vill få fram.

Kurser och workshops:

Adobe Photoshop 2 dagar Mediakurser

Fotografering 1 på Fotografiska akademin Grundkurs

Kursen uppdelad på 50% teknik, exponering (ISO bländare slutartid) fokusering, objektiv, kreativ exponering och 50% bildkomposition, bildkommunikation, ljus, det egna fotografiska språket och betraktarens roll och tolkning.

Fotografering  3 på Fotografiska akademin i Personligt bildspråk

Lära mig se mina dina egna styrkor och svagheter och du har en idé om hur jag ska gå vidare för att bli en ännu bättre fotograf. Innehåll: Bildspråkets byggstenar – finns det egentligen någon bildspråkets grammatik?  Bildseendet är grunden till allt bildskapande.  Skönhet, dramatik och mystik – tidlösa ämnen.  Öppet eller slutet – hur komplex ska en bild vara? Autenticitet – hur känner betraktaren att bildskaparen är ”äkta”. Utrustning, kunskap och färdighet. Iakttagelseförmåga, kreativitet och personlighet. Vision, motivation och signatur. Igenkänningens och överraskningens betydelser.

Workshop "Höst" i Tyresta Nationalpark med Claes Grundsten

Guidad landskapsfotografering. Medverkan och handledning av Claes Grundsten under hela helgen. Föredrag och efterbearbetning av Claes Grundsten. Fotoutställning i Naturum och Caféet i Tyresta by. 

Workshop "Vinterlandskap" i Borgafjäll Lappland med Serkan Günes

Fotografering i ett orört vinterlandskap, öppna vidder och djupa skogar. Två heldagar på skoter i orörd natur. Fotohandledning och föredrag av Serkan Günes.

Workshop "Det intima landskapet"  i Tyresta Nationalpark med Hans Strand

Ämnad för de små landskapen vi har framför våra fötter. Den ska öppna era ögon för bilder med personliga uttryck i färg och form.

Workshop "Kreativ fotografering i en östgötsk djungel" med Niklas Virsén

Fotoresa/workshop på KGB-Fängelse i Estland med Marcus Johansson icepic.se 

Kommande Workshop "Morgondimma i höstlandskap" med Anki Hammar

Utställningar:

Naturfotodagen Västerås 2017.  Aros fotoklubb

Vårsalong Biblioteket Västerås 2018. Aros fotoklubb

Naturum Cafe Tyresta By 2019